Τυνησία,το διαμάντι του Μαγκρέμπ.

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
Σας ευχαριστούμε....όμως έχει και συνέχεια.. :)

5η μέρα.

Ματμάτα- Τουζάν - Μεντενίν - Ελ Τζεμ - Σους (420 χλμ)

Το Βερβερικό χωριό Ματμάτα που μας φιλοξένησε το προηγούμενο βράδυ είναι το μεγαλύτερο και γνωστότερο τρωγλοδυτικό χωριό, όπου τα σπίτια έχουν σκαφτεί στο χώμα και τους βράχους για να προστατεύονται από την έντονη ζέστη της ημέρας.Πολλά από τα σπίτια κατοικούνται ακόμη και ενέπνευσαν τον Τζόρτζ Λούκας, τον δημιουργό του Πολέμου των Άστρων, να γυρίσει στην Ματμάτα αρκετές σκηνές της ταινίας. Πρωί πρωί επισκεφτήκαμε το μουσείο του χωριού , μην φανταστείτε κάποιο φουτουριστικό ή νεοκλασικό κτίριο , είναι ένα από τα πιο διατηρημένα υπόσκαφα σπίτια που πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου παρουσιάζετε η ζωή των τρωγλοδυτών.









στην παραπάνω τρώγλη ....έμενε ο Λουκ Σκάιγουόκερ στην ταινία πόλεμος των άστρων...πλέον είναι ξενοδοχείο..

Υπάρχουν όμως και κανονικά σπίτια....τι νομίζατε στο χώμα θα την βγάλουν?





ψωνίσαμε τα μπαχάρια μας....μιλάμε για κολασμένες σκόνες!



Είδαμε γεροντάκια να χαλαρώνουν κουβεντιάζοντας τα δικά τους...



Και συνεχίσαμε για τελευταία φορά νοτιοανατολικά προς την Τουζάν και την Μεντενίν.

Η διαδρομή εξαιρετική, η θέα έκοβε την ανάσα, στο βάθος η Μεσόγειος. Το στροφιλίκι κλειστό αλλά δεν επέτρεπε εξάρσεις στο δεξί γκρίπ...η σαβούρα θα ήταν σίγουρη.



Συναντήσαμε και άλλους αναβάτες που σήκωναν το χέρι για να μας χαιρετήσουν....



..και βρεθήκαμε στο βερβέρικο χωριό Τουζάν το οποίο είναι χωρισμένο στην μέση από μια μικρή κοιλάδα!



Στην συνέχεια ανοίξαμε το γκάζι με σκοπό να εξαντλήσουμε γρήγορα τα χιλιόμετρα που μας χώριζαν από την κωμόπολη Ελ Τζέμ. Ο κεντρικός οδικός άξονας που ενώνει τον Νότο με τον Βορρά είναι ολοκληρωμένος από την Τύνιδα μέχρι την Σφάξ. Από εκεί και πέρα ....τσίρκο! όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Ασύλληπτες προσπεράσεις από κάθε είδους όχημα που κυριολεκτικά προκαλούσαν εμφράγματα. Χρήζει προσοχής ο Νότος...

Κατά μήκος της διαδρομής βλέπαμε υπαίθρια ταβερνεία όπου έσφαζαν τα αμνοερίφια και τα πρόσφεραν στους περαστικούς . Είχαμε διαβάσει πως αξίζει να δοκιμάσουμε....Κύριοι ήταν το μεγαλύτερο λάθος μας...απλά δεν τρωγόντουσαν, όσο για την βρώμα από τα σφαχτά και τις μύγες...καλύτερα να μην γράψω άλλα. Αργότερα σε κουβέντα που έκανα με έναν Τυνήσιο που ζεί στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκα...dimitris den axizei!Επίσης το κόστος είναι υπέρογκο σε σχέση με τα εύγευστα φαγητά που είχαμε δοκιμάσει τις προηγούμενες μέρες...δώσαμε 70 δηνάρια!

Τέσπα Μεγάλη Πέμπτη και εμείς..κάναμε Πάσχα ...φωτιά θα μας κάψει!!!




Φθάσαμε στο Ελ Τζέμ αργά το μεσημέρι... Η πόλη αυτή που στο μακρινό παρελθόν είχε ταχθεί με τους Ρωμαίους φημίζεται για το μεγαλοπρεπές αρχαίο λείψανο του 3ου αιώνα μ.Χ., το αμφιθέατρο των μονομάχων , το τρίτο μεγαλύτερο κολλοσαίο του Ρωμαϊκού Κόσμου!









Γρήγορα περιηγηθήκαμε στο εσωτερικό του αμφιθεάτρου (10 δηνάρια είσοδος) και συνεχίσαμε την βόρεια πορεία μας προς την Σούς...για να περάσουμε την νύχτα μας.


Συνεχίζετε....
 
Τελευταία επεξεργασία:

RTom

Μέλος
Περιοχή
Πειραιάς
Όνομα
Χρυσόστομος
Μοτό
R 1150 GS ADVENTURE
Φανταστική εκδρομή και παρουσίαση! Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένας προορισμός που ο καθένας πρέπει να βάλει ως στόχο. Να προσέξει όμως την εποχή και να μην κάνει την μ@λ@κία που έκανα και πήγα Αύγουστο με ελάχιστη θερμοκρασία 40 υπό σκιά! Για να μην πω για τη μέγιστη...:hungover:
 

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
6η Μέρα


Σους-Τύνιδα-Καρχηδόνα-Σίντι Μπουσίντ (180χλμ)

Για να περάσουμε την νύχτα μας στην Σους ταλαιπωρηθήκαμε. Παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα , αποφασίσαμε να περάσουμε την βραδιά στην Σους και όχι στην πόλη Μοναστίρ όπου τα ξενοδοχεία είναι φθηνότερα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην βρίσκουμε οικονομικό ξενοδοχείο και να γυρνάμε σαν τους τρελούς ρωτώντας τιμές και διαθεσιμότητα. Καταλήξαμε σε ένα τρίκληνο δωμάτιο ενός τριάστερου ξενοδοχείου με 80 δηνάρια την βραδιά, Hotel suzana! Όπως και να’ χει κοιμηθήκαμε σαν πουλάκια λόγο κούρασης.

Κατά την περιήγησή μας στην Μεδίνα της Σους «πετύχαμε» έναν καθώς πρέπει ηλικιωμένο άνδρα που μας παρουσιάστηκε σαν Αρχιτέκτονας που έχει ασχοληθεί με την ανακαίνιση παλαιών κτιρίων εντός της Μεδίνας. Σκοπός του ήταν η ξενάγηση… τι άλλο! Μετά από 30 λεπτά ξενάγησης στην αγγλική διάλεκτο μας πέταξε το παραμύθι….30 ευρώ έκαστος, καταλαβαίνεται πως μας έπιασαν τα γέλια. Πήρε 15 δηνάρια και πήγε στην ευχή του Αλλάχ.











το παράθυρο που βλέπετε είναι το παράθυρο των γυναικών. Είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε μπορούν οι γυναίκες να βλέπουν τον έξω κόσμο αλλά να μην είναι ορατές από τους πεζούς.



Το χέρι της Φατιμά...



Αραβουργίματα!






Από την Σους πήραμε τον επαρχιακό δρόμο προς τα βόρεια της χώρας με σκοπό να επισκεφτούμε την Τουριστική Χαμαμέτ όπου και ξαποστάσαμε για ένα καφεδάκι δίπλα στο κύμα και κάτω από τα τείχη της μεδίνας.




Εν συνεχεία μέσω του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου προσεγγίσαμε την πρωτεύουσα της Τυνησίας, την Τύνιδα , σπαταλήσαμε αρκετό απο τον χρόνο μας εγκλωβισμένοι στην κίνηση και αφού φθάσαμε στο ξενοδοχείο πετάξαμε τα πράγματα μας και συνεχίσαμε την πορεία μας ανατολικά προς την Καρχηδόνα.





Καρχηδόνα. Τον αρχαιολογικό χώρο δεν τον επισκεφτήκαμε...είχε κλείσει...αλλά με 20 δηνάρια θα τον άνοιγε ο φύλακας...δεν τα δώσαμε. Παρόλο που τον είχα δει σε προηγούμενη επίσκεψή μου στην χώρα και ήθελα να τον ξαναδώ ...στράβωσα!







Σίντι Μπουσαΐντ , το γραφικό χωριό που είναι χτισμένο σε Ανδαλουσιανό στύλ και έχει θέα την Μεσόγειο και την Τύνιδα. Θυμίζει έντονα Κυκλάδες.





Απολαύσαμε τον καφέ μας και επιστρέψαμε στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουμε την ακολουθία του Επιταφίου στον Ελληνικό ορθόδοξο ναο του Αγίου Γεωργίου.

Ο νεωκόρος άνοιξε την σιδερένια πόρτα της εκκλησίας για να παρκάρουμε τις μοτοσικλέτες μας .Προχωρήσαμε προς το εσωτερικό του Ναού όπου οι λιγοστοί πιστοί μας κοιτούσαν με απορία. Με μεγάλη κατάνυξη χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρθαγένης Αλέξιου και παρουσία 10 μόνο ανθρώπων ψάλαμε το τροπάριο "η ζωή εν Τάφω" και νιώσαμε πως ήμασταν στην Πατρίδα... Δεν είχα ξαναφύγει εκτός Ελλάδας τέτοια περίοδο...ήταν μοναδική εμπειρία με έντονα συναισθήματα.






Συνεχίζετε....
 
Τελευταία επεξεργασία:

Morfeas

ΜΟΤΟταξιδιώτης
Περιοχή
Athens-Alimos
Όνομα
Δημήτρης Κατσούλας
Μοτό
BMW R1200 GSA
Triumph scrambler 900
7η Μέρα,

Τύνιδα Μπιζέρτε Τύνιδα (200χλμ)

Η τελευταία μέρα στην Αφρικανική ήπειρο ξεκίνησε, φάτσες ξινισμένες , μα πότε πέρασαν οι μέρες , το μυαλό μας ακόμα ήταν στην έρημο , τα πράγματα μας ήταν σε λίστα αναμονής ...για να στριμωχτούν στις μπαγκαζιέρες , οι στολές μας διακοσμημένες με έντομα , σκόνη και ιδρώτα και η Ελενίτσα καλλωπίζονταν για να την μεταφέρουμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετούσε για την Αθήνα.... σε 5 ώρες με το connection θα ήταν σπίτι....και εμείς απλά θέλαμε 3 μέρες!!!!!!!!! :fp:
Αφού ετοιμάσαμε την πραμάτεια μας βγήκαμε στους δρόμους της Τύνιδας για να γευτούμε λίγη από την καθημερινότητά της. Ο δρόμος μας "έβγαλε" στην Μεδίνα όπου εδρεύει ένα δαιδαλώδες και πολύβουο παζάρι .
Μερικά ακόμα ψώνια , ένα εσπρεσσάκι και βουρ για το αεροδρόμιο....



Μια απο τις εναπομείναντες εισόδους της Μεδίνας...



Θερμοκρασία περιβάλλοντος...30 βαθμοί....δηλαδή το παλικάρι τον χειμώνα τι φοράει;;;;;;;;





εντός του παζαριού...



Η αστυνομία κυκλοφορεί με ....bmw!



Αφήσαμε το "πακέτο" στο αεροδρόμιο ...Ελένη μην μου στεναχωριέσαι που θα κάνεις Πάσχα με αρνιά και κοντοσούβλια... ενώ εμάς θα μας τρώει η θάλασσα και οι κονσέρβες!!!!!!

εν συνεχεία και εν μέσω αυξημένης κίνησης ( από τις 1200 μέχρι τις 2000 το βράδυ γίνεται το έλα να δεις ) κατευθυνθήκαμε 70 χιλιόμετρα βόρεια προς την πόλη Bizerte. την βορειότερη της Τυνησίας..





Επιστρέψαμε από την μικρή βολτούλα μας , ήπιαμε ακόμα ένα καφέ στην Τύνιδα και πήγαμε στο λιμάνι για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής,το πλοίο έφευγε στις 00:01.....αμ δε!

Χριστός Ανέστη Στράτο, Αληθώς ο Κύριος Μήτσε...αραδιασμένοι στην έξοδο του λιμανιού περιμέναμε το πράσινο φως των τοπικών αρχών για την επιβίβαση...αμ δε....!

Τελειώνουμε τους ελέγχους εξόδου από την χώρα και περιμένουμε σε μια σειρά να ξεφορτώσει το σαπιοκάραβο τα κοντέινερ που έκρυβε στα σπλάχνα του....ώρα εισόδου στο πλοίο και έπειτα από αρκετό παρακάλι.0200 το ξημέρωμα...ώρα απόπλου....0600 το πρωί...Άι στο διάολο μέρα που 'ναι...
 
Τελευταία επεξεργασία:

Marion

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Μαριάνα
Μοτό
bmw gs 1200 .....θα ηθελα να ειχα!!
Για άλλη μια φορά Μorfea με ταξίδεψες.......και πρέπει να παραδεχτώ οτι το nickname σου δικαιολογείται πάραυτα ,μου δημιούργησες το ΟΝΕΙΡΟ........:hailbig:
 

Markas

Μέλος
Περιοχή
Ηράκλειο Κρήτη
Όνομα
Νίκος
Μοτό
BMW F800GS
Yamaha WR250R
Πολύ όμορφο ταξίδι και όμορφα παρουσιασμένο. Όντως, όμορφες εικόνες, προσωπικά μου άνοιξε η όρεξη να δω και άλλες πολλές αν έχεις!
Βλέπω εδώ, βλέπω εκεί, αμάν, πότε θα τα κάνω όλα αυτά τα ταξίδια γαμότ πια, μάι ζωή δε φτάνει!
Και την άλλη με το καλό φίλε Μορφέα!
 
Top Bottom