Ο ΦΩΤΟμοτοσυκλετιστης...και οι επιλογες του!

ztakisg16

Μέλος
Όνομα
Τακης
Μοτό
Bmw Xchallenge
Να ευχαριστήσω και εγώ τον Σταύρο @The Doctor τον οποίο πήγα από το κατ/μα του και γνώρισα προσωπικά και αφού μου έλυσε αρκετές απορίες το μόνο σίγουρο είναι οτι θα συνεργαστούμε στο μέλλον...Συγκεκριμένα σκοπό είχα να μεταβώ από την dslr Nikon d5200 σε mirrorless σύστημα με το σκεπτικό του να γλύτωσω το μεγάλο μέγεθος και την κουβαλάω πιο εύκολα.Ομως με την εμπειρία του μου εξήγησε οτι ένας πρωτάρης ιδιως φωτογράφος έχει πολλά περισσότερα να μάθει από μια dslr παρά από μια mirrorless και το πιο προφανές οτι πέραν του pancake φακού που έχουν οι mirrorless από την στιγμή που θα το δεις πιο ζεστά και θα μπεις με ενα καλύτερο φακό τύπου 18-105 πχ πλέον το μέγεθος τουλάχιστον αγγίζει αυτό μιας dslr.
 

STF

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
STέFανος
Μοτό
NUDA900R
WR250R
Με αφορμή τα γραφόμενα του @ztakisg16
Η επιλογή φωτογραφικής μηχανής είναι μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση γιατί σχετίζεται με τη πραγματική χρήση που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς. Το κύριο ερώτημα που πρέπει να λύσουμε μέσα μας είναι πόσο "πραγματικά" θα ασχοληθούμε με την δημιουργική φωτογραφία και αν στη πράξη το πάθος μας είναι τόσο μεγάλο ώστε να κουβαλάμε όλον εκείνον το εξοπλισμό -ή ακόμη και απλώς μόνο το σώμα/φακό μιας dslr- που απαιτούν οι πραγματικά καλές φωτογραφίες. Παρακάτω θα καταλάβετε γιατί κοκκίνησα τη παραπάνω λέξη...

Έχοντας ασχοληθεί την εποχή της αναλογικής φωτογραφίας αρκετά με τη δημιουργική φωτογραφία, ξεκίνησα με μια Olympus OM101 και αργότερα πήρα μια αρκετά καλή Pentax Z1. Τελικά κατέληξα με μια Nikon F90 η οποία με συνόδευε για αρκετά χρόνια ακόμη και όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ψηφιακές, ώσπου... σιγά-σιγά έφθινε το πάθος μου για τη φωτογραφία και την χρησιμοποιούσα πλέον μόνο για αναμνηστικές φωτογραφίες. Οι εποχές αλλάξαν και το αποτέλεσμα ήταν όταν αποφάσισα να αγοράσω μια ψηφιακή φωτογραφική για αναμνηστικές φωτογραφίες αυτή να είναι μια compact C70 Zoom, της Olympus. Όλα ήταν μια χαρά και οι φωτογραφίες απίθανες με αρκετά καλή απόδοση στις macro φωτογραφίες. Ώσπου.... πίστεψα... πως θα ξαναασχοληθώ "πραγματικά" με τη φωτογραφία και επένδυσα αρκετές χιλιάδες ευρώ σε μια Nikon D700 full frame και σε επιπλέον φακούς (εκτός από αυτούς που ήδη είχα από τη παλιά μου F90 και ήταν συμβατοί), συν κάποια περιφερειακά πράγματα όπως τρίποδες, τσάντες, flash κτλ (τη μηχανή και πολλά από αυτά τα πράγματα τα είχα αγοράσει από τον Σταύρο χωρίς τότε να ξέρω πως είναι συνάδελφος μοτοσυκλετιστής και πιστεύω πως φυσιογνωμικά θα με αναγνωρίζει).
Το αποτέλεσμα ήταν πως όχι μόνο με τη μηχανή αλλά ούτε με το αυτοκίνητο δεν είχα κέφι να κουβαλάω όλα αυτά τα πράγματα και έτσι ΑΥΤΟ ήταν επιπλέον παράγοντας να ΜΗΝ ασχοληθώ με τη φωτογραφία. Ακόμη και όταν είχα μαζί μου μόνο την DSLR μέσα στη τσάντα με τους 2-3 φακούς που ήθελα ήταν μια στιγμή ταλαιπωρίας γιατί μου έλειπε το ΑΠΟΛΥΤΟ πάθος για τη φωτογραφία.

Τα πούλησα όλα και βρήκα τη λύση στη mirrorless SONY NEX-6 με τον ιδιαίτερα μικροκαμωμένο zoom φακό 16-50 f/3.5-4,5 (που αντιστοιχεί σε 24-75 μιας FF, μια χαρά δηλαδή).
Πραγματικά σε ότι αφορά την εκμάθηση ενός πρωτάρη δε νομίζω πως της λείπει κανένα στοιχείο σε σχέση με μια dslr, έχεις να παίξεις με διαφράγματα, ταχύτητες, βάθος πεδίου, νυχτερινή στους χρόνους που θέλεις, κ.α. Βασικά δεν της λείπει τίποτα από αυτά που μπορεί να κάνει μια dslr και μάλιστα σε πολλά σημεία τη βρίσκω πιο "ready to shot" σε σχέση με φθηνές DX DSLR μηχανές που πρέπει να χαθείς μέσα στο menu για να κάνεις πράγματα που σε πιο επαγγελματικές DSLR γίνονται με πρόσβαση σε εξωτερικά κουμπιά.
Φυσικά ισχύει πως αν πάρεις σοβαρούς φακούς και η mirrorless θα γίνει πιο ογκώδης (ποτέ όμως όσο μια dslr, εκτός αν μιλάμε για μηχανές σαν τη καταπληκτική mirrorless Sony A7), όμως ακόμη κι έτσι γιατί να χάσω το πλεονέκτημα του μικρού όγκου όταν το θέλω (στα περισσότερα χειμωνιάτικα μπουφάν μου χωράει στη τσέπη μου με τον 17-50 κουμπωμένο) και όταν δε με νοιάζει να έχω τους καλούς φακούς;

Λοιπόν το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι πως με αυτήν την mirrorless έχω βγάλει πολύ-πολύ περισσότερες φωτογραφίες από ότι με την DSLR και αυτή η τεράστια ευκολία μετακίνησης με έχει προκαλέσει πολλές φορές να ασχοληθώ και δημιουργικά -γιατί το σαράκι δε φεύγει- βασιζόμενος κυρίως στο φωτογραφικό μάτι και στα διαφράγματα παρά σε όλα τα υπόλοιπα καλούδια που προσφέρει η σύγχρονη φωτογραφία και οι εξαιρετικοί φακοί που κυκλοφορούν, που στο κάτω--κάτω μεγάλο κομμάτι της πλέον μπορεί να στηριχτεί στην εκ των υστέρων επεξεργασία (πράγμα που δεν μου αρέσει εμένα) στην οθόνη του υπολογιστή.

Για μένα λοιπόν την απάντηση πρέπει να την αναζητήσουμε μέσα μας γιατί κανένας άλλος δε ξέρει καλύτερα από τον εαυτό μας πόσο θέλουμε να ασχοληθούμε ώστε τίποτα -ούτε ο όγκος- να μη μας εμποδίζει να προχωρήσουμε σε αυτό το δαπανηρό ταξίδι στο κόσμο της φωτογραφίας.

Ελπίζω να βοήθησα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

ztakisg16

Μέλος
Όνομα
Τακης
Μοτό
Bmw Xchallenge
@STF Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ιδίως με την τελευταία παράγραφο.Απο την στιγμή που κάποιος θέλει και του αρέσει να ασχοληθεί με το αντικείμενο το μέγεθος,το βάρος και το ποσό καινούργιος η σύγχρονος είναι ο εξοπλισμός του θα είναι τα τελευταία που τον ενδιαφέρουν!
 

konkost

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Κώστας
Μοτό
transalp 650
crf 300l
Ακριβως οπως τα λεει ο STF ειναι τα πραγματα!

Εχοντας και εγω ασχοληθει αρκετα χρονια με την αναλογικη φωτογραφια και ειδικα με το ασπρομαυρο και με τον σκοτεινο θαλαμο, το μονο που μου εχει μεινει απο τοτε ειναι το "φωτογραφικο ματι" αν και πλεον τα περισσοτερα φωτογραφικα κλικ γινονται στο μυαλο μου
Μετα την πωληση της αναλογικης nikon f801 και της εξαιρετικης αναλογικης κομπακτ Olympus XA καθως και ολου του εξοπλισμου που ειχα δεν ξανασχοληθηκα σοβαρα με την φωτογραφια και πορευομαι εκτοτε και απο το 2006 με μια αρχαια κομπακτ ψηφιακη της Olympus Και παρ' ολο που εχει ολες τις ρυθμισεις (ειναι ακομα και πληρως manual) πλεον δεν εχω εκεινη την φλογα που θα με κανει να δαπανησω αρκετο χρονο πριν πατησω το κουμπι

Η φωτογραφια την εποχη των φιλμς ηταν ενα πολυδαπανο "σπορ" αλλα νομιζω και τωρα στην ψηφιακη μορφη της ακομα παραμενει ακριβο αν αναλογιστει κανεις τις τιμες για την αγορα αξιολογου εξοπλισμου Οποτε λοιπον και η τελευταια παραγραφος στο μυνημα του STF ειναι το κλειδι για μια επιτυχημενη αγορα
 

mAthosalas

I love my GS
Περιοχή
ΧώμαSweetHome
Όνομα
Κώστας
Μοτό
F800GS 30 years
@STF καλα τα λες Στεφανε...και θα συμφωνησω,ο Φωτογραφος και η Φωτογραφια ειναι...τεχνη και ζωη συναμα...θελει χρονο θελει χρημα,μα κυριως θελει μερακι και ορεξη να "τρεχεις" πισω απο το σωστο κλικ...οποιος "το'χει" και μπορει να το υποστηριξει,εχει τη λοξα και προχωρα και αποζημιωνεται με ενα χαμογελο ΝΑ-με το συμπαθειο-οταν απολαμβανει μια Φωτογραφια του...:photo:
 
Reactions: STF

socrates

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Σωκράτης
Μοτό
dl650
Εκεί υπάρχει το εξής παράδοξο. Για να διαπιστώσεις το "πραγματικό" ενδιαφέρον σου σε συνδυασμό με την πρακτικότητα που σου παρέχει ο εξοπλισμός (όγκος, βάρος, ρυθμίσεις, ετοιμότητα προς χρήση κλπ) θα πρεπει να δοκιμάσεις τα διάφορα σετ απ σε βάθος χρόνου. Αυτό δεν είναι εφικτό αν δεν βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να έχεις δώσει μια περιουσία και να μην είναι τελικά αυτό που θέλεις. Μια λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι να μπει κάποιος σταδιακά στον κόσμο της φωτογραφίας.

Μια entry level dslr λύση (ακόμα και μεταχειρισμένη) σε συνδυασμό με ένα ετοιμοπόλεμο αξιοπρεπές κινητό, θα φανερώσει την κλήση που έχει ο καθένας μας. ΑΝ δηλαδή η dslr βγαίνει όλο και πιο σπάνια από την θήκη της και το κινητό αναλάβει τον κύριο όγκο της φωτογραφίας, ΑΝ η απλή καταγραφή υπερισχύσει της δημιουργικής φωτογραφίας (και του 'μπελά' που αυτή συνοδεύεται) ΤΟΤΕ ξέρουμε αν θα ανέβουμε ένα σκαλί παραπάνω ή θα μείνουμε εκεί που είμαστε ή θα ψάξουμε κάτι το ενδιάμεσο. Κάθε ένας θέτει τα δικά του όρια και ευτυχώς υπάρχει πληθώρα επιλογών για όλα τα γούστα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

#skliros_kariolis (geez996)

γιου μεικ μι κρ'υ'ζι ρε...
ADVRIDE Team
Περιοχή
Αττικης
Όνομα
Γιώργος
Μοτό
KTM 300 EXC το tpi το καλό , το 6 gays



Απο τις 2 λήψεις για βίντεο ποια προτιμάτε και γιατί?
(Η πρώτη είναι supewide λήψη ενώ η άλλη wide.
Καμια ρε κουλαδι....

Ανοιξε γκαζι μωρη αναπηρη...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black



Απο τις 2 λήψεις για βίντεο ποια προτιμάτε και γιατί?
(Η πρώτη είναι supewide λήψη ενώ η άλλη wide.

Για βίντεο τη wide (αυτή που δεν παραμορφώνει τέλος πάντων)
Για κάποιες φώτο σε τοπία ή και για εφέκλπ σε βίντεο, την άλλη.
Αν όμως τραβάς βίντεο superwide (αυτή που παραμορφώνει) , πιστεύω ότι θα κουράζει!!!

ΥΓ: με τι τραβάς κι έχει και δεδομένα ταχύτητας/gps? Garmin camera?
 

STF

Μέλος
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
STέFανος
Μοτό
NUDA900R
WR250R
Για βίντεο τη wide (αυτή που δεν παραμορφώνει τέλος πάντων)
Για κάποιες φώτο σε τοπία ή και για εφέκλπ σε βίντεο, την άλλη.
Αν όμως τραβάς βίντεο superwide (αυτή που παραμορφώνει) , πιστεύω ότι θα κουράζει!!!

ΥΓ: με τι τραβάς κι έχει και δεδομένα ταχύτητας/gps? Garmin camera?
Τέτοια δεδομένα σου δίνουν και οι action κάμερες της Sony.
 

Simitis

Μέλος
Όνομα
Πέτρος
Μοτό
Ducati Multistrada Enduro
@forester
Με Gopro 5 (τα δίνει η ίδια action camera τα δεδομένα).
Απλά σκεφτόμουν πχ. σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό που θέλω να πιάσω τα βούνα κτλ. δεν είναι καλύτερη η superwide? Η όντως θα κουράζει το μέσο μάτι?
Για sport οδήγηση και εγώ νομίζω η wide είναι καλύτερη.
 

achalatsis

Συντρίμ team
Περιοχή
Αθήνα
Όνομα
Αλέξανδρος
Μοτό
KTM ADV 990 R
KTM EXC 300
@Simitis μάλλον την 1η (όχι super wide). Θα το δεις όμως στην πράξη σε τι σε βολεύει (σύγκρινε βίντεο όχι φωτό).
Επίσης δεν θα έβαζα τα δεδομένα πάνω. Αν μπορεί να στα βγάλει σε κάποιο αρχείο ώστε να τα επικαλύψεις κατά βούληση καλώς, αλλιώς δεν θα τα ήθελα μόνιμα πάνω (προσωπικό γούστο).

Πού την στήριξες τελικά;
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
@forester
Με Gopro 5 (τα δίνει η ίδια action camera τα δεδομένα).
Απλά σκεφτόμουν πχ. σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό που θέλω να πιάσω τα βούνα κτλ. δεν είναι καλύτερη η superwide? Η όντως θα κουράζει το μέσο μάτι?
Για sport οδήγηση και εγώ νομίζω η wide είναι καλύτερη.

Ευχαριοστώ Πετράν για την πληροφορία ;)

Το άλλο, ναι. Πιστευω θα κουράσει το βίντεο με τόση παραμόρφωση. Αν θες τοπία super wide, μόνο φώτο. Ή ολιγόλεπτο βίδεο (δευτερολέπτων θα έλεγα...).
 

Simitis

Μέλος
Όνομα
Πέτρος
Μοτό
Ducati Multistrada Enduro
@achalatsis Η πρώτη είναι super wide (αμα δεις την δεύτερη δεν πιάνει καθόλου το ρεζερβουάρ + ότι είναι μαζεμένη στα πλάγια και φαίνεται λιγότερο το κράνος. Τα δεδομένα τα βγάζεις/βάζει ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία (δηλαδή δεν τραβάς και βάζει αυτόματα τα δεδομένα στο βίντεο. Εσύ το επιλέγεις που και πότε θα φανούν). Δεν ξέρω ακόμα για τα βουνά και τα λαγκάδια τι είναι καλύτερο :D?
Πήρα 2 βάσεις μια στα πλάγια του κράνους όπως το βλέπεις και μια ζώνη στήθους (καλή λήψη αλλά για πολύ χαμηλές ταχύτητες και όχι σκυφτός).
Επιπλέον ψάχνω που να βάλω ένα ακόμα Mount πάνω στην μηχανή.
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
@achalatsis Η πρώτη είναι super wide (αμα δεις την δεύτερη δεν πιάνει καθόλου το ρεζερβουάρ + ότι είναι μαζεμένη στα πλάγια και φαίνεται λιγότερο το κράνος. Τα δεδομένα τα βγάζεις/βάζει ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία (δηλαδή δεν τραβάς και βάζει αυτόματα τα δεδομένα στο βίντεο. Εσύ το επιλέγεις που και πότε θα φανούν). Δεν ξέρω ακόμα για τα βουνά και τα λαγκάδια τι είναι καλύτερο :D?
Πήρα 2 βάσεις μια στα πλάγια του κράνους όπως το βλέπεις και μια ζώνη στήθους (καλή λήψη αλλά για πολύ χαμηλές ταχύτητες και όχι σκυφτός).
Επιπλέον ψάχνω που να βάλω ένα ακόμα Mount πάνω στην μηχανή.
Η νταλίκα μας μπέρδεψε.....
Κι εγώ όπως το είδε ο Αλεξ το κατάλαβα.
Τράβα βίντεο να δούμε ;)
 

Simitis

Μέλος
Όνομα
Πέτρος
Μοτό
Ducati Multistrada Enduro
@forester

Για πες
(εντωμεταξυ 700mb ανέβαζα, βιντεο 4 λεπτών και έχει αυτήν την σκ@τοποιότητα :mad:)
 

forester

Μέλος
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Μοτό
R1200GS Triple Black
@forester

Για πες
(εντωμεταξυ 700mb ανέβαζα, βιντεο 4 λεπτών και έχει αυτήν την σκ@τοποιότητα :mad:)
1ον πας αργά:D
2ον μια χαρά είναι, καθόλου κουραστικό
3ον από όσο ξέρω, το ανέβασμα στο σωλήνα και γενικώς το ανέβασμα, μειώνει την ποιότητα. Θα βάλω κι ένα από την κινεζούλα των 100 γιούρων να δούμε, σε αστικό περιβάλλον επίσης.

edit:
αύριο αυτό, μιας και τα έσβησα... :(
 
Τελευταία επεξεργασία:

jmar

''Κουζουλό κοπέλι''
Περιοχή
ΧΑΝΙΑ
Όνομα
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοτό
BMW R 1200 GS '09
@forester

Για πες
(εντωμεταξυ 700mb ανέβαζα, βιντεο 4 λεπτών και έχει αυτήν την σκ@τοποιότητα :mad:)
η κάμερα κατ εμε πρεπει να μπει απ την αλλη πλευρα, σαν ληψη η ultrawide ειναι super, οταν τραβας φωτο ομως ειναι καλυτερα να μην ειναι στην ultra wide γιατι παραμορφωνει τις φωτο
 
Top Bottom