Πινδος 1. Ιουλιος 2016

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Απο Ρεντινα επιστροφη προς Φουρνα και προορισμος η μονη Βραχας.

μνημειο του Αντωνη Ζαραλη 1824

Μονη Βραχας
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Τα παλιά μοναστήρια της Ευρυτανίας, εκτός του γεγονότος ότι αποτελούν σημαντικά βυζαντινά και υστεροβυζαντινά μνημεία, κρύβουν στα ανήλιαγα κελιά τους και σπουδαίες ιστορικές μνήμες καθώς τα περισσότερα εξ’ αυτών, απομονωμένα και καλά καμουφλαρισμένα μέσα στα απροσπέλαστα βουνά μας, αποτέλεσαν καταφύγια, τόπους περίθαλψης, αλλά και ορμητήρια επαναστατών αγωνιστών πριν και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1821. Ο Κατσαντώνης, ο Λεπενιώτης, ο γερο Δίπλας, ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης, ο Ανδρούτσος, ο Βελής και πολλοί ακόμη, βρήκαν, ανά καιρούς, απάγκιο και αποκούμπι στα διάφορα ευρυτανικά μοναστήρια.
Το παλιό πέτρινο μοναστήρι της Βράχας, βρίσκεται φωλιασμένο μέσα στην αγκαλιά της άγριας ευρυτανικής φύσης, περιτριγυρισμένο από γάργαρες πηγές, βελανιδιές και καστανιές εκατοντάδων ετών και με τον θηριώδη ψηλόβραχο της Τσούκας να στέκει ακοίμητος φρουρός από πάνω του. Πιθανολογείται μάλιστα ότι το όνομα Βράχα έλκει την καταγωγή του από αυτόν ακριβώς τον επιβλητικό βράχο. Το μοναστήρι χρονολογείται πολλούς αιώνες πριν, αλλά είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία της ίδρυσής του. Έχει, όμως, επιβεβαιωθεί η “εκ βάθρου και θεμελίου” ανακαίνιση της μονής στα 1745-1753. Το προγενέστερο της ανακαίνισης κτίσμα, που υπήρχε εκεί, καταστράφηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, από επιδρομές, ενώ γίνεται λόγος και για μία θανατηφόρα επιδημία που έπληξε, στις αρχές του 18ου αιώνα, τον τόπο και ερήμωσε και τη μονή για παραπάνω από δυόμιση δεκαετίες. Τοιχογραφίες, μια μικρή καμπάνα της μονής (1585), μια παλιά δεσποτική εικόνα (“Ο Σωτήρ” 1664), τμήματα τέμπλου, καθώς και χειρόγραφα κι άλλα αξιολογημένα κειμήλια που χρονολογήθηκαν από το 16ο αιώνα, μαρτυρούν ως πιθανότερη χρονολογία ίδρυσης της μονής της Βράχας περίπου το 1600.
Επίσης λέγεται ότι σε κάποιους τοίχους του ναού υπήρχαν και υπογραφές σημαντικών αγωνιστών της επανάστασης, μαζί και αυτή του Καραϊσκάκη, οι οποίες όμως σκεπάστηκαν με χρώμα (!) κατά τη δεκαετία του 1930, όπως δυστυχώς χαράχτηκε με τα ονόματα κάποιων άμυαλων επισκεπτών και ο διακοσμημένος εξωνάρθηκας του ιστορικού μοναστηριού! Οι Βραχηνοί μιλάνε και για μία υπόγεια σήραγγα διαφυγής που οδηγούσε από το μοναστήρι ως το ποτάμι και την οποία πιθανόν να χρησιμοποίησε και ο Καραϊσκάκης στην απόδρασή του.
Διαδικτυακο αρθρο.
 

onroad

Superhero
Περιοχή
7th continent traveler
Όνομα
κωνσταντινος δε γκρειτ
Μοτό
1200 / 2012

μια μικρη παρακαμψη εκει πανω και σταση για φωτο της αλπικης λιμνης στο βελουχι

Like στο ρολόι , Αχαχαχαχα αν δεν έκοβε και τα λουράκια ανα 6 μήνες θα ήταν τέλειο .ααχαχαχα


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Απο μονη Βραχας η συνεχεια προς Χοχλια ,Πετραλωνα και Αγια Τριαδα παλι
Καπου στη διαδρομη ενα απιστευτο ασφαλτινο κομματι ολοκαινουργιο!!εξυσα και λιγο μποτουλα..
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Απο Αγια Τριαδα προς Αγια Παρασκευη και Δομιανους(αρχαια Οιχαλια,πρωτευουσα της ευρυτανιας στα αρχαια χρονια).


Δομιανοι
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Απο Δομιανους ο αρχικος σχεδιασμος ελεγε μεσω Παυλοπουλου και Στενωμα αφιξη στο γεφυρι της Βινιανης και περασμα το ποταμο για Βινιανη αλλα πληροφορηθηκα απο εναν βοσκο οτι δυσκολα θα διασχισω τον Μεγδοβα ποταμο σε εκεινο το σημειο ετσι κατευθυνθηκα προς Δαφνη να μην εχουμε παρατραγουδα..


Μεγδοβας ποταμος

αφιξη στη Παλια Βινιανη...




Ιστορικό χωριό, η Βίνιανη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε φυσικά οχυρή θέση, έχει πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής, τρεχούμενα νερά και θαυμάσια θέα στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Υπήρξε πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας την εποχή της Εθνικής Αντίστασης. Εδώ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1944 η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η "Κυβέρνηση του Βουνού".
Την πικρή μέρα της 6ης Φλεβάρη του 1966 ο Εγκέλαδος αποφάσισε να το επισκεφτεί. Λίγο αργότερα η Παλιά Βίνιανη θα εκκενωθεί καθώς θα χαρακτηριστεί «επικίνδυνη λόγω κατολίσθησης»
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally

Η ωρα πλεον 8 και αποφασιζω να κατασκηνωσω μεσα στη παλια Βινιανη και το πρωι να την περπατησω.Κατασκηνωση λοιπον κατω απο εναν πλατανο διπλα απο τη βρυση του χωριου που ακομα τρεχει νερο...Παρα το οτι προεκυψε να ξυλωθουν σχεδον τελειως οι σολες απο τις μποτες στο ξεκαβαλικεμα και να αναγκαστω να παλευω με tie wrap μεσα στη σκηνη βραδιατικα, το βραδυ ηταν ολο μαγεια μεσα στο εγκατελειμενο χωριο..πυγολαμπιδες παντου και ο ηχος του τρεχουμενο νερου σε κοιμιζει βαθια...
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Πρωινο ξυπνημα λοιπον Δευτερα 11/07 στην εγκατελειμενη Βινιανη,μαζευω σιγα σιγα τα πραγματα , τσιμπαω λιγο φαγητο ,κανω και τις αναγκες μου και περπαταω λιγο μεσα στο χωριο που εχει ενα πεπλο μυστηριου σαν καθε τι παρατημενο που ξερεις οτι καποτε ειχε ζωη





 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally

Η εκκλησια της Βινιανης


Αλλο ενα εκκλησακι στην κορυφη του λοφου μπροστα απο τη Βινιανη

Η βρυση

Παλι εδω ο Αι Γιωργης που δεσποζει στη κορυφη του λοφου απεναντι,θεση αρχαιου φρουριου οπως εικαζεται..
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Στη Βινιανη υπαρχει και ενα πετρινο σπιτι στο οποιο στεγαζοταν το τυπογραφειο του ΕΛΑΣ,σημερα αποτελει Μουσειο Εθνικης Αντιστασης,δυστυχως δεν ανοιξε οσο ημουν εκει μεχρι τις 10 παρα.
Το τυπογραφειο του ΕΛΑΣ και η "κυβερνηση του βουνου"
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Αλλη μια πανοραμικη απο το χωριο

και στη συνεχεια αναχωρηση για το παλιο γεφυρι της Βινιανης με αυτη τη θεα
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Αφιξη λοιπον γεφυρι της Βινιανης
Το πότε χτίστηκε το γεφύρι δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα καθώς δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές, το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε από τα γραπτά είναι ότι το έχει χτιστεί περίπου την ίδια χρονική περίοδο με το γεφύρι του Μανώλη οπότε το τοποθετούμε το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.
Στο γεφύρι της Βίνιανης κατά το πέρασμα των χρόνων έχουν σημειωθεί πολλές μάχες τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και μεταγενέστερα. Μία από αυτές ήταν η ενέδρα που είχε στηθεί από τον Λεπενιώτη αδερφό του Κατσαντώνη για την απελευθέρωση του τελευταίου ο οποίος είχε συλληφθεί το 1808 από τον Άγο Μουχουρτάρη και μεταφερόταν βαριά άρρωστος και αλυσοδεμένος προς το Καρπενήσι, η προσπάθεια αυτή του Λεπενιώτη δυστυχώς δεν στέφθηκε από επιτυχία.



 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Απο Βινιανη η συνεχεια προς Κερασοχωρι και απο εκει προς Μοναστηρακι μεσω του αυχενα που ενωνει τις κορυφες Καυκι και Μουσκος , οικισμος Κλοπουκιτσα και μετα Βαρβαριαδα.




εδω στον αυχενα με θεα ανατολικα και δυτικα
Ανατολικα.

Δυτικα η λιμνη Κρεμαστων

Νοτια η κορυφη Καυκι στα αριστερα και δεξια η κορυφη Καστρο
 
Τελευταία επεξεργασία:
Top Bottom