Πινδος 1. Ιουλιος 2016

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally


Εξοδος απο τη μονη ,η ωρα εχει παει 15.30 και πρεπει να βιαστω για τον επομενο προορισμο που ειναι στη Πραμαντα το σπηλαιο Ανεμοτρυπας το οποιο κλεινει 17.00 και το google map το εβγαζε 1 ωρα και 10΄.τη @αμησαμε λεω..φυγαμε!!!
Δε φτανει που βιαζομουνα εκανα και σταση για φωτο!!.....Η γεφυρα Πολιτσας..Το γεφύρι της Πολιτσάς ενώνει το Αμπελοχώρι με το Φορτόσι ή αλλιώς το δήμο Πραμάντων με το δήμο Κατσανοχωρίων.






Στο κεντρο της φωτο το γεφυρι ,ανεβαινοντας πλεον προς Πραμαντα

Πολυ ωραια ασφαλτινη διαδρομη και αυτη με πολυ ωραια θεα καθόλη τη διαρκεια . Κατεβασμα στροφιλικι απο Ελληνικο και μετα ανεβασμα στροφιλικι προς Πραμαντα.


Δε θα πω πως πηγαινα με τη κοντη, μονο το οτι εφτασα 16.15!!(το ασφαλτινο σχολειο του Μανιατη(μιας και κανονιζουμε και για σχολεια) επιασε τοπο!!)
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Το σπηλαιο ανακαλυφθηκε μετα απο υποδειξη ενος βοσκου ο οποιος ειχε παρατηρησει μια τρυπα απο την οποια εβγαινε δροσερος αερας..εξου και η ονομασια.Ειναι το μοναδικο (στην Ευρωπη αν θυμαμαι καλα) στο οποιο διαρρεει ποταμος καθόλο το μηκος του γιαυτο και ο αερας στο εσωτερικο του ειναι συνεχεια καθαρος.Σταθερη θερμοκρασια καθόλο το ετος καπου στους 16. χαρακτηριζεται επισης και το πιο λευκο σπηλαιο που υπαρχει,φαινομενο που προερχεται απο τις εναποθεσεις οστρακοειδων στο εδαφος πανω απο το σπηλαιο οταν ηταν ακομα η οροσειρα της Πινδου βυθισμενη κατω απο θαλασσα κατι εκατονταδες χιλιαδες χρονια ή και εκατομμυρια πισω στο χρονο.Η οροσειρα της Πινδου δημιουργηθηκε 16 εκατομμυρια χρονια πριν ενω οι Αλπεις περιπου 48 εκατομμυρια χρονια πριν.


Τα μαυρα ιχνη που φαινονται ειναι περιττωματα νυχτεριδας ,το μοναδικο ον που ζει εντος της σπηλιας.
Αυτο που λαμπιριζει ειναι χαλαζιας.
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
....ποση ομορφια κ αγνωστη σε πολλους,εσυ φιλε μου την κανεις απο δω μεσα γνωστη κ δινεις ιδεες για πολλες εκδρομες,χωρια την πολυ καλη πληροφορηση ιστορικη κ οδικη.
πριν χρονια στην σπηλια του κατσαντωνη δεν υπηρχε τιποτε που να τη μαρτυραει οπως ενας φραχτης κ μια μαρμρινη επιγραφη που ειδα στις φωτο σου....αποτελεσμα ειμασταν απο κατω της κανα εικοσαλεπτο κ δεν φαινοταν.......η κλεφτουρια τα ειχε λογαριασει καλα,αλλα δυστυχως η προδοσια εκανε κ παλι την εμφανιση της...
μονο που εισαι μονος κ αγχωνομαι γιατι ετσι οπως ελεγαν καποιοι γνωστοι ορεσιβιοι καποτε ''το βουνο εαν δεν το ξερεις ,σε καταπινει οπως η θαλασσα''
Απο τη μαρμαρινη πλακα αντικριζοντας τη ,περιπου 10 η ωρα νοητα,στη πλαγια ξεκιναει το μονοπατι,μπορει τοτε να μην ηταν εμφανες..
Το βουνο αρκει να το σεβαστεις και να τηρεις τα μετρα ασφαλειας , απο εξοπλισμο μεχρι το πως κινεισαι
 

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Αφηνω τη Πραμαντα πισω μου περιπου στις 17.30


και κατευθυνομαι προς το χωριο Χριστοι και απο εκει προς Ματσουκι και τη μονη Βυλιζας, με σκοπο μετα απο Ματσουκι να περασω το Μπαρο και κυκλικα να πεσω Καλαρρυτες , και καπου εκει να διανυκτερευσω.
Γεφυρι στο Ντουναβο ποταμο..

Απο εκει λιγο στα γρηγορα στο γεφυρι Κηπινας

και επιστροφη προς Χριστοι και Ματσουκι.
μαμα γουρουνα με τα μικρα της


λιγο πριν το Ματσουκι

Η γεφυρα με το καταρρακτη


 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Φτανω πρωτα στο χωριο μετα τις 6 , και αναζητω το καφενειο στη πλατεια το οποιο σου δινει το κλειδακι για τη μονη.
Παιρνω το κλειδι και παω προς τη μονη η οποια ειναι λιγο εξω απο το χωριο ..
Το γεφυρι Σταφυλα στο κεντρο κατω στο ποταμι και ενα μονοπατι απο εκει κατω ηταν πολυ παλια η μονη προσβαση στη μονη




Ωρε μανουλα μου εχει δρομο σκεφτομαι.....η ωρα εχει περασει, και εχω και το Μπαρο το οποιο Πασο δε ξερω ποση ωρα κανεις να το περασεις...Σαν κυνηγημενος, το πηγαινε και το ελα το εκανα τρεχοντας...

Ο γκρεμος

Η μονη.

Η Μονή Βύλιζας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται μεταξύ των χωριών Καλαρρύτες και Ματσούκι και σε δασωμένη πλαγιά του βουνού Κριθάρια, πάνω από την ένωση τριών παραποτάμων του Αράχθου.. Η επωνυμία Βύλιζα προέρχεται από τη λατινική λέξη vigilo (=φυλάττω, αγρυπνώ) καθώς το μοναστήρι βρίσκεται πραγματικά σε τοποθεσία παρατηρητήριο σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρα.
Κατά την παράδοση η Μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Η αρχαιότερη όμως γραπτή μαρτυρία της Βύλιζας είναι η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με χρονολογία 1676. Το σημερινό κτίσμα είναι μεταβυζαντινό.Η μονή έχει φρουριακή κατασκευή με πολεμίστρες.
Η τοποθεσία της Βύλιζας αποτελούσε άλλοτε ομώνυμο οχυρό, σύμφωνα με την παροιμία που σώζεται μέχρι σήμερα: Κάστρο, Βύλιζα, χωριό Ματσούκι, Καλαρρύτες μαχαλάς και Συρράκο πέντε σπίτια. Εάν οι Καλαρρύτες και το Συρράκο τοποθετούνται πριν ή πολύ πριν από τον 15ο αιώνα, τότε το Ματσούκι είναι πιο αρχαίο, ακόμη δε παλαιότερο το κάστρο της Βύλιζας
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally





..Στο δρομο της επιστροφης προς τη μηχανη
απειλητικα συννεφα στις κορυφες πανω απο το Ματσουκι στο περασμα του Μπαρου...μαλιστα...

Επιστρεφω στο χωριο,παραδιδω κλειδι ,ξεδιψαω στα γρηγορα με παγωμενο αναψυκτικο και ρωταω τον ανθρωπο στο καφενειο.."Πως το βλεπεις?..το προλαβαινω?.." ...."μαλλον θα το γλιτωσεις.."
Ξεκιναω ανεβασμα λοιπον και σκεφτομαι...."οτι γινει.."
Σε λιγο μεσα στα συννεφα...

Ε ρε γλεντια...




Δε θα σχολιασω αλλο το Μπαρος Pass καθως ειναι χιλιοτραγουδημενο..αλλες φωτο στο κατεβασμα δε τραβηξα ,ενω ειχα κατεβει απο τα συννεφα και η ορατοτητα ειχε επανελθει χαριζοντας οφθαλμολουτρο θεας .Ειχα μονο action camera οποτε κα αυτο επεται
 
Τελευταία επεξεργασία:

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Πεφτω Καλαρρυτες και αναζητω σημειο διανυκτερευσης...κατηφοριζω και αναζητωντας εφτασα μεχρι τη μονη Κηπινας..την οποια ειχα για αυριανη επισκεψη οπως και τους Καλαρρυτες.Στη μονη ακριβως απο κατω, βρισκω ενα κιοσκι κλειστο σαν μαγαζακι,βρυση και ταπεζι με παγκακι..Ηταν ομως διπλα στο δρομο και με ενοχλουσε αυτο...Η ωρα εχει παει 8 και τα συννεφα πυκνωνουν και χαμηλωνουν.Σε εκεινο το σημειο βλεπω και ενα δρομακι τσμεντοχαλικο να κατηφοριζει και λεω παω ..δε ξερεις ποτε..Καλυτερα δε γινοταν!!!Μετα απο 200 μ υποστεγο μακροστενο με τεραστιο αυλιο χωρο μπροστα του που μαλλον αποτελει χωρο πανυγηρης της μονης..



Το υποστεγο στο πλατος της χωραει ανετα σκηνη 2 ατομων.
Και μηχανη απο κατω και αρχοντιες!!!


Εν τελει εβρεξε.... κ@λοφαρδος!!!
Τελος 6ης μερας..
 

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Πρωι 7ης μερας και η σκηνη ολοστεγνη παρα τη βραδυνη νανουριστικη βροχη χαρην υποστεγου..Μαζευω μπογαλακια και απο την αρχη της μερας το μυαλο μου ειναι στο περασμα του Λακμου απο Συρρακο μεχρι μικρο Περιστερι.Πρωτα ομως εχω να δω τη μονη Κηπινας απο πανω ..
Φορτωνω μηχανη και ανεβαινω..εδω το μικρο κιοσκι κατω απο τη μονη και πισω το κατηφορικο δρομακι





Απεναντι του δρομου στη βαση του βραχου κατω απο τη μονη, ποταμακι μεσα απο τη σπηλια..


Η μονη απο κατω

Αποφασιζω να παω πρωτα να δω τους Καλαρρυτες και επειτα να δω τη μονη Κηπινας αφου παλι απο εδω θα περναω..
Καλαρρυτες..Ιστορικος οικισμος για τον οποιο αξιζει η αναζητηση και ενημερωση σχετικα με την ιστορια του..Παραθετω ενα αποσπασμα που αφορα την αρχαιοτερη απο την ιστορια του οικισμου.
Οι δίοδοι επικοινωνίας με τη Θεσσαλία ήταν και η αιτία που τούτος ο τόπος κατοικήθηκε από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι, από την εποχή του χαλκού, κάτοικοι βρέθηκαν σε αυτή την περιοχή. Στην αρχαιολογική θέση ΑΒΑΤΟΣ, που βρίσκεται Β.Α. των Καλαρρυτών στην απόκρημνη πλαγιά από την πλευρά του ποταμού Καρλίμπου, παραπόταμου του Καλαρρύτικου, έχουν βρεθεί λείψανα τείχους αρχαίας μικρής πόλης. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την αρχαία πόλη της Αθαμανίας Άκανθα/ος. Διακρίνονται επίσης μια πύλη και πύργος. Κατ' άλλους πρόκειται για φυλάκιο ελέγχου της διάβασης.


Περπαταω στους Καλαρρυτες..απολυτη ησυχια αν και η ωρα 9.30 με 10.00 ...










 

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Φευγω απο Καλαρρυτες με υποσχεση να ξαναρθω και κατηφοριζω για μονη Κηπινας οπου για καλη μου τυχη βρισκω επισκεπτες που ηδη εχουν παρει το κλειδι απο το καφενε παρακατω και ξεκλειδωνουν να μπουν..Ξεαρματωμα παλι και μονη Κηπινας...
Χτίστηκε το 1212 από το μοναχό Γρηγόριο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μέσα στη μονή μια μυστική πόρτα οδηγεί σε κρύπτη, όπου η σπηλιά αυτή την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των αντιστασιακών. Η κρεμαστή γέφυρα πριν από την είσοδο παραμένει κινητή. Όταν αυτή σηκώνεται δημιουργεί κενό 4 μέτρων στο γκρεμό και προφύλαγε παλαιότερα το μοναστήρι από επίδοξους επιδρομείς.







κατοικος μονης..



Εισοδος του σπηλαιου

Χαρτογραφηση σπηλαιου


 

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Σειρα μετα ειχε το Συρρακο αλλα δυστυχως δεν το ειδα καθολου, μονο απο μακρια, γιατι παλι ειχαν μαζευτει συννεφα και δεν ηθελα να με πιασει καμμια καταιγιδα στο Λακμο γιαυτο δεν εχασα χρονο..
 

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Εκανα τρομερη πατατα και αγνοησα την παρακαμψη που ειχα βαλει στο πλοηγο γιατι εφαγα σκαλωμα και δεν θυμομουν που οδηγουσε και ουτε σταματησα να δω τι ακριβως ειχα βαλει στη διαδρομη....Ετσι εχασα τη δρακολιμνη Βερλιγκα...αδικαιολογητος...και ετσι συνεχισα





......αργοτερα κατεβασμα προς μικρο περιστερι και απο εκει μετσοβο..
 

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Φτανοντας στο Μετσοβο λιγο μετα τις 1 το μεσημερι ο καιρος δε μας τα λεει καλα...οι πρωτες ψιχαλες εκαναν την εμφανιση τους,τα προγνωστικα εδιναν καταιγιδες ενω κανονικα το προγραμμα ειχε αμεσα συνεχεια προς Βαλια Καλντα.....Καιρου και solo γαρ αποφασιζω το περας της μερας και διανυκτερευση στο Μετσοβο ala lone tourist...
Βαραω ξενωνα ...ξεφορτωμα, μπανακι και βολτα ..












Μπουκαρω και σε ενα ταβερνειο κοπαναω και κοντοσουβλι ,γιαουρτοπιτα και παγωμενη.....τι αλλο ..μπυρα και την κανω ταρατσα!!
Προωρο τελος 7ης μερας...:mad: :punch:
 

kaf

Μέλος
Όνομα
Κων/νος
Μοτό
Voge 300 Rally
Την επομενη μερα, την 8η πλεον, αποφασιζω μετα τη Βαλια Καλντα να το ληξω καθως για ολοκληρωση μεχρι και το Γραμμο ηθελα σιγουρα αλλες 3 με 4 μερες ,βαλε και αλλες 2 που ηθελα να περασω απο την πατριδα Κατερινη να επισκεφτω τους δικους μου, αστο λεω γιατι θα γυρισω και θα βρω αλλαγμενες κλειδαριες απο το ετερον ημιση!!!
Ξυπνημα και αναχωρηση για τον φανταστικο γυρο της λιμνης πηγων Αωου..









Μα που ειμαι...στο Colorado?





Εισοδος για Βαλια Καλντα..



Καπου προς τον πυρηνα ξεαρματωθηκα και εκανα κανα 2ωρο πεζοπορια ..ετσι για το καλο..













Μετα τη πεζοπορια αρματωμα και πορεια προς Κρανια..



Απο εκει προς Κατερινη.....τελος ταξιδιου Πινδος 1 !!!
Κατεβαινοντας ,καθαριζει ο ουρανος απο συννεφα, αρχιζει και ανεβαινει η θερμοκρασια.Περνωντας τη Κοζανη αρχιζω και βραζω..καλα ημουνα στα υψομετρα...
Αντε και του χρονου για το Πινδος 2...
 
Τελευταία επεξεργασία:

yns

Today is life, tomorrow never comes
Περιοχή
Ηράκλειο
Όνομα
Γιάννης
Μοτό
KTM 990 Adventure
Honda NX650 Dominator
Τα σπάει!! "Μαγευτικό" είναι το πρώτο πράγμα που μου βγαίνει...
:hailbig:
 

ΗΛΙΑΣ

Μέλος
Περιοχή
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Όνομα
ΗΛΙΑΣ
Μοτό
XLV 1000, XRV 650, HUSKY WR 250
Να πω ότι δεν πήγα εκεί που πήγες θα πω ψέματα.
Βλέποντας τις φωτογραφίες και διαβάζοντας τις περιγραφές σου Κωνσταντίνε αίσθανομαι ότι δεν πήγα πουθενά !!!!

Και να απαντήσω στο πρώτο μήνυμα του θέματος σου νιώθω μια υπερηφάνεια που είμαι μέλος αυτού του διαδικτυακού χώρου και τον μοιράζομαι με καθαρά μοτοσυκλετιστικά μέλη που μας ταξιδεύουν με τις εμπειρίες και τις ιστορίες τους.

Εύγε !!!!! Πάντα όρθιος.........και σε αναμονή της επόμενης εξόρμησης σου.
 
Top Bottom