Σήμερα γάμος γίνεται

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Ευτυχώς το κεφάλαιο ‘πίσω λάστιχο στην Εσθονία’ λήγει εδώ. Τι κάνω σήμερα; Από το Ταλίν δεν έχω δει το παραμικρό, έχω ακούσει ότι αξίζει οπότε παίρνω απόφαση να κάνω κάτι για πρώτη φορά στο ταξίδι μου: Να περάσω δεύτερη νύχτα στο ίδιο μέρος. Λέγοντας ‘ίδιο μέρος’ δεν εννοώ προφανώς την καλύβα του μπαρπα-Θωμά ή μάλλον του μπαρμπα-Μίσα που έμεινα απόψε. Βρίσκω έναν ξενώνα ελάχιστα έξω από την πόλη, αλλά παραλιακά σε εξευτελιστική τιμή, κάτι σαν εικοσάευρο με πρωινό.
Μπλέκω για τα καλά στο μποτιλιάρισμα, κάνουν και έργα στην παραλία, με παίρνει μεσημέρι να φτάσω. Αλλά το μέρος είναι υπέροχο, το παραλιακό κομμάτι είναι γεμάτο με οργανωμένες ακτές, ο τόπος είναι φουλ στο πεύκο και ο ξενώνας αποκάλυψη. Βρίσκεται στη μέση πάρκου, έχει ξύλο παντού και το δωμάτιο είναι μια υπέροχη ευρύχωρη σοφίτα.
Ξεφορτώνω, παίρνω μόνο κράνος – γάντια – φωτογραφική κα ξανά μάχη με την κίνηση για να δω την παλιά πόλη. Για πρώτη φορά ζορίζομαι με το παρκάρισμα, παντού πινακίδες για γερανούς και πουθενά μοτοσυκλέτες πιο χύμα αφημένες. Δεν ψήνομαι να εξηγώ στον Κομισάριο της τροχαίας, οπότε βρίσκω εκτός κέντρου κάπου να παρκάρω, θα με φάει ο ποδαρόδρομος στην ζέστη, αλλά ας όψεται.
Αυτό είναι σχεδόν φτυστό με το κτίσμα που πέρασα την περασμένη νύχτα, με την εξαίρεση ότι εδώ υπάρχει άσφαλτος. Βέβαια, με λίγη φροντίδα μπορεί να δείξει σαν το δίδυμο του κτήριο στη μεσοτοιχία.
DSC01584.jpg
Απ΄ ότι φαίνεται, στο κέντρο την παλιάς πόλης υπάρχει κάτι σαν Ακρόπολη, περιστοιχισμένη από μια διασταύρωση τείχους και παλατιού.
DSC01585.jpg
Ξεκινώ την ανάβαση μέχρι που πέφτω πάνω σε κάτι σαν πρώιμο τεθωρακισμένο.
DSC01586.jpg
Έχω ένα ενδιαφέρον για την τεχνολογία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, οπότε ο περιεργάζομαι αρκετή ώρα και μαθαίνω από την επιγραφή στο εμπρός μέρος της άκομψης προτομής ότι το Estonia, όπως λέγεται, είναι τοπικό κατασκεύασμα, καθώς εξαιτίας των ναυπηγείων η πόλη είχε τεχνογνωσία στις… σιδηροκατασκευές.
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Συνεχίζω την ανάβαση για να αντικρύσω για πρώτη φορά στη ζωή μου Ρωσικής τεχνοτροπίας (σαφώς υπάρχει πιο δόκιμο όνομα που αγνοώ!) ναό. Το όνομα αυτού Alexander Nevski, συνονόματος του ναού με τον χρυσό τρούλο στη Σόφια που είχα επισκεφτεί το ’16. Εντυπωσιάζομαι τόσο από το σχήμα, το χρώμα και το υλικό των τρούλων, αλλά και από την περίτεχνη διακόσμηση στα παράθυρα και τις γωνίες. Σαν αν υπάρχει και μια ελαφριά δόση ανατολίτικης επιρροής; Δεν είμαι καλός σ’ αυτά, μπορώ μόνο να θαυμάζω το λευκό να φωτίζεται κάτω από την λιακάδα.
DSC01587.jpg

Η Παναγία πάνω από την είσοδο θυμίζει έντονα ελληνορθόδοξο ναό, στο πλάι πανέμορφα πολύχρωμα σπίτια πεντακάθαρα και περιποιημένα.
DSC01588.jpg

Η πίσω όψη παρομοίως όμορφη, για άλλους λόγους βέβαια! Μα ποιος κερατάς το ταλαιπωρεί το κορίτσι κατά το T-shirt του!
DSC01595.jpg

Γενικά αυτή η περιοχή, αν και έχει τουρισμό, είναι πολύ ευχάριστη για βόλτα. Πλακόστρωτα, ήπια κυκλοφορία, όμορφα αρτ ντεκό ή μπαρόκ κτίσματα (δεν το παίζω ψαγμένος, εξαιτίας της πόλης που μένω έμαθα αυτούς τους όρους πάρα πολύ πρόσφατα
:laugh:
).
DSC01590.jpg
Εντοπίζω και ένα μπαλκόνι με θέα όλη την πόλη. Την παράσταση κλέβει ξεψάρωτο γλαροπούλι που ποζάρει άφοβα εκμαιεύοντας ψίχουλα. Δεξιά μοντέρνο Ταλιν, αριστερά παλιό, βάθος βαλτική.
DSC01593.jpg
Από ένα μέρος τέτοιας αισθητικής δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τσούπες του instagram, η καθήμενη μαρμαρωμένη αφήνει την φιλενάδα -φωτογράφο να της φτιάχνει ρούχο, μαλλί και πόζα. Είναι αρρώστια ρε γαμώτο από ένα επίπεδο και πάνω.
DSC01594.jpg

Παίρνω την κατηφόρα για την παλιά πόλη, τα μάτια μου περιεργάζονται τριγύρω και υπάρχουν αρκετά καινούρια πράγματα να δω, όπως πχ ο τρόπος που είναι φτιαγμένο αυτό το κτήριο με μικρές πετρούλες διαφόρων αποχρώσεων, από κοντά δείχνει σαν συνδυασμός πέτρας και ξύλου.
DSC01596.jpg
Στα σοκάκια είναι πιο σκιερά, αλλά από κίνηση άλλο τίποτε.
DSC01597.jpg

Υπογλυκαιμικό σοκολατάδικο. Οι γεύσεις παρά την ζέστη λαχταριστές, έχουν και Μούμιν! Οι τιμές ισοδύναμες Πλάκας, είναι αστείο ότι μια διανυκτέρευση κοστίζει όσο δέκα σοκολατάκια, έστω και αν είναι γεύσης τσίλι με ρούμι!
DSC01598.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Αν κανείς έχει πάει στην Πολωνία ή την Τσεχία θα αναγνωρίσει αμέσως το στυλ της κεντρικότερης πλατείας: Ναός στο κέντρο και σε μεγάλη απόσταση στενά κτήρια σε έντονα χρώματα με πλακόστρωτο και παζάρι στη μέση. Δηλώνω φαν αυτών των τόπων, χαζεύω τους πάγκους με τα ψιλολόγια άνευ λόγου.
DSC01599.jpg

DSC01600.jpg

Ποιο καμουτσίκι από το χέρι, τα πάντα όλα άφησε ο καροτσέρης. Άλλη μια ομοιότητα με Τσεχία, οι γυναίκες.
DSC01601.jpg

DSC01617.jpg


Η κοπελιά εδώ με την μακέτα κάτι εξηγεί για τους μύθους του υπόγειου Ταλίν, ομολογώ ότι μικρή βάση δίνω.
DSC01604.jpg


Περιπλανιέμαι από εδώ και από εκεί, γυρνώντας τα σοκάκια. Άλλο χαρακτηριστικό που μου αρέσει σε αυτές τις χώρες είναι τα μικρά ξύλινα ντεκ στα εστιατόρια, πιάνω ένα τέτοιο για ένα ελαφρύ γεύμα.
DSC01606.jpg

Τρώγοντας στο κιόσκι εντοπίζω και τον επόμενο ναό προς τον οποίο θέλω να κατευθυνθώ.
:laugh:

DSC01608.jpg


Άλλου είδους όπλα με αποπροσανατολίζουν, κάποιος ντόπιος έχει κάτι σαν μουσείο όπου εκθέτει την προσωπική του συλλογή από πολεμικό υλικό.
DSC01610.jpg

Ο ίδιος δεν είναι εκεί, την ιστορία μου εξηγεί η κόρη του που εργάζεται εκεί ντυμένη με γαλόνια. Παραπονιέται ότι βαριέται να ακούει κάθε μέρα, όλη μέρα το ‘Καλίνκα’ και παρόμοια εμβατήρια που την υποχρεώνει ο πάτερ να παίζει. Κουράγιο κούκλα μου κουράγιο!
DSC01611.jpg

Πέραν την πλάκας, για ιδιωτική, ατομική συλλογή, έχει αρκετά να δεις. Όσοι παίζετε FPS ή σας ενδιαφέρουν τα ιστορικά, θα αναγνωρίσετε αρκετά από τα κομμάτια.
DSC01614.jpg

"Stand in the ashes of a trillion dead souls and ask the ghosts if honor matters. Their silence is your answer", δεν είναι ότι το ασπάζομαι αλλά βλέποντας τα το συλλογιέμαι.
DSC01612.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Το άνω μέρος των τειχών είναι ξύλινος διάδρομος και είναι επισκέψιμος. Εντύπωση μου κάνει ότι το command των πληκτρολογίων apple (⌘ ντε) παραμένει και εδώ ως σύμβολο αξιοθέατων.
DSC01620.jpg

Συμβολισμός τα γκρεμισμένα τείχη για να κάνουν χώρο για σύγχρονα ξενοδοχεία; Στο μυαλό μου και μόνον!
DSC01621-2.jpg
Έχω χάσει την αίσθηση του χρόνου με το πόσες ώρες περπατάω εδώ και εκεί, αλλά με ευχαριστεί τόσο το να περιδιαβαίνω τέτοια μέρη που δεν το αντιλαμβάνομαι καθόλου.
DSC01622.jpg

DSC01623.jpg

DSC01625-2.jpg


DSC01626.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Μα τι δουλειά έχει το αμάξι του σερίφη εδώ; Χάθηκε ένα Lada Niva περιπολικό;
DSC01627.jpg
Από τα γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης είναι ο ναός του Αγίου Όλαφ με το καμπαναριό του. Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο καμπαναριό δεν είναι μόνον το ύψος του ή η μυτερή του στέγη: Η διαφορά είναι αφενός η τετραγωνική διατομή του και αφετέρου το μεγάλο εμβαδόν του. Έχω την ατυχία να βρίσκεται υπό συντήρηση, οπότε οι σκαλωσιές στερούν μεγάλο μέρος την εντύπωσης που θα δημιουργούσε.
DSC01631.jpg

Από την άλλη, το μέγεθος είναι απαράλλακτο. Με λίγο ζουμ στον εργάτη που δουλεύει πάνω από τα παράθυρα, γίνεται πιο κατανοητό το τεράστιο μέγεθος: Μόνο το μικρό κομμάτι που φαίνεται στην εικόνα περιλαμβάνει δώδεκα ολόκληρα επίπεδα σκαλωσιάς.
DSC01632.jpg

Συμπαθητικά καφέ εδώ και εκεί, είναι τόσο ευχάριστο μέρος για βόλτα. Και ας έχει όσο τουρισμό.
DSC01634.jpg

DSC01633.jpg

Απρόσμενα σ’ ένα στενάκι εντοπίζω ανάμεσα στα κτήρια ένα μεταλλικό υπαίθριο θέατρο. Την σκηνή πλαισιώνουν δυο πέτρινοι λέοντες, μόνο και μόνο αυτοί με το γερτό δεντράκι και το καμπαναριό πίσω ορίζουν μια όμορφη φωτογραφία.
DSC01636.jpg
Οριακά ανεμίζει στην φωτογραφία η σημαία της Εσθονίας με τα ασυνήθιστα χρώματα, μέχρις ώρας η πρωτεύουσα της δείχνει γλυκύτατη.
DSC01638-2.jpg

DSC01637.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Απρόσμενα σε μια γωνιά διαπιστώνω και ελληνικό στοιχείο, με την βούλα μάλιστα. Μεσημεριάτικα βέβαια δεν πετυχαίνω τον πρέσβη να με κακομάθει.
DSC01640.jpg
Προσπαθώ να ολοκληρώσω τον κύκλο του ιστορικού κέντρου, ο Άγιος Μιχαήλ είναι από τα τελευταία σημεία προτού κινηθώ προς το πιο μοντέρνο κομμάτι.
DSC01641.jpg
Μεγάλος ανοικτός χώρος, πλατεία δεν το λες με αχρείαστα μεγάλες λάμπες. Τον ναό του Αγίου Νικολάου το google των χαρακτηρίζει νέο-γοτθικό. Και για να μην παραπονιούνται οι δεκάδες κυρίες του φόρουμ, για αλλαγή αντί για ντόπια, ένας τόπλες Εσθονός κάνει photobombing.
DSC01642.jpg
Ακριβώς πίσω μου, το γυάλινο μνημείο έχει ανεγερθεί για να θυμίζει τον πόλεμο των Εσθονών για ανεξαρτησία πριν έναν αιώνα. Φωτισμένο την νύχτα θα δείχνει καλύτερο.
DSC01643.jpg

Πολλά πράγματα θα δείχνουν μάλλον καλύτερα την νύχτα, μήπως να αποσυρθώ για λίγο και να επιστρέψω βράδυ; Ως φοιτητής είχα σπιτονοικοκυρά Φιλανδή η οποία μου έλεγε ότι ήταν πολύ συνηθισμένο για τους Φιλανδούς να παίρνουν το καράβι για να παρτάρουν στο Ελσίνκι. Μάλιστα θυμάμαι να μου μιλάει για τον κύκλο του αλκοόλ που ξεκινούσε από Λιθουανία, έπαιρνε μια ανατίμηση στην Εσθονία για να καταλήξει ακόμη ακριβότερο στην Φινλανδία. Μάλλον έχει νόημα να τα ερευνήσω όλα αυτά αργότερα, ας λιώσω λίγο τις σόλες μου περπατώντας ως το VFR τώρα.
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Ίσως το θυμάστε από περασμένα ταξιδιωτικά στα Βαλκάνια, έχω αδυναμία στα κουμουνιστικής αισθητικής μνημεία. Και έχω εντοπίσει ένα είναι μάλιστα και στον δρόμο μου για το ξενοδοχείο.
Για το συγκεκριμένο δεν βρίσκεις και πολλές πληροφορίες στο ίντερνετ, κάπου διάβασα πώς ο λόγος είναι πως το μνημείο ανεγέρθη για να θυμίζει όσους πολέμησαν υπέρ του κουμμουνισμού, ένα παρελθόν το οποίο φαίνεται πως η χώρα προσπαθεί να αφήσει πίσω. Μάλιστα διάβασα πως σε άλλο πιο κεντρικό μνημείο υπήρξε μέχρι και νεκρός σε διαδήλωση για το αν πρέπει ή όχι να μετακινηθεί.
Το συγκεκριμένο που επισκέπτομαι σήμερα αποτελείται από έναν σεβαστού ύψους οβελίσκο και ένα μεταλλικό γλυπτό ανάμεσα στα τσιμεντένια τείχη.
DSC01644.jpg
Τα ξεθωριασμένα χρώματα προϊδεάζουν για την έλλειψη συντήρησης, αλλά ας πλησιάσω.
DSC01645.jpg
Το χορταριασμένο πλακόστρωτο βρίσκεται ανάμεσα σε δυο πρανή παρά την λιακάδα καταφέρνει να σου δημιουργήσει ένα συναίσθημα όχι κλειστοφοβικό, αλλά αποκοπής από το περιβάλλον τριγύρω. Η κοπελίτσα που ποζάρει για το αγόρι της σου θυμίζει ότι είμαστε στο 2019.
DSC01647.jpg
Το γλυπτό (μάλλον χυτό για να ακριβολογώ) δεν είναι πολύ σαφές, έχει κάποια ανθρωπόμορφα στοιχεία, δείχνει σαν μια φιγούρα παγιδευμένη στο άνοιγμα, συντεθλιμμένη, δεν μπορώ να πω με σιγουριά.
DSC01649.jpg

Οι υψομετρικές σταματούν στο πίσω μέρος, εκεί υπάρχουν μερικοί τάφοι, διαβάζω ότι επρόκειτο για γερμανικό νεκροταφείο το οποίο ξήλωσαν οι Σοβιετικοί για να ανεγείρουν τα τσιμέντα που βλέπω.
DSC01650.jpg
Μόλις σήμερα διάβασα πώς ο τοίχος που αχνοφαίνεται στο φόντο είναι το μνημείο που ανεγέρθηκε μόλις πριν ένα χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς της χώρας από την δεκαετία του ’40 ως το 1991, ένας στους πέντε Εσθονούς χάθηκε. Καταλαβαίνει κανείς για ποιους λόγους αυτός ο χώρος αλλάζει για τρίτη φορά χρήση.
DSC01651.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Σκαρφαλώνω στα φαγωμένα τσιμέντα για να δω το σύνολο του χώρου. Εγκατάλειψη, σπασμένα μπουκάλια παντού, διαλυμένα τσιμέντα. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έχει πολλά χρόνια να δει κοινό αυτή η εξέδρα. Υπάρχει και δεύτερο τμήμα του μνημείου προς την θάλασσα, εκεί που περνάει το λεωφορείο στην παραλιακή.
DSC01653.jpg
Περιπλανιέμαι λίγο ακόμη, από απέναντι φαίνονται καλύτερα αυτές οι περίεργης αισθητικής ακμές. Διαβάζω πώς στην παλάμη που διακρίνεται έκαιγε διαρκώς μια φλόγα, δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο πλέον.
DSC01656.jpg
Χειμώνα αυτό το post apocalyptic μέρος θα είναι τρομακτικό.
DSC01654-2.jpg


DSC01655-2.jpg


Επιστροφή στον ξενώνα, τα πάντα είναι σαφώς πιο ευχάριστα εδώ!
DSC01658.jpg
Μετά από ένα μπανάκι για πρώτη φορά στο ταξίδι χαίρομαι μεσημεριανό ύπνο. Η αλήθεια είναι ότι σχεδιάζοντας το ταξίδι με προβλημάτιζε λίγο το πώς θα ανταπεξέλθω σωματικά στα αλλεπάλληλα χιλιόμετρα, κάθε μέρα όλη μέρα στη σέλα για μερικές εβδομάδες σερί. Εξαιρώντας έναν κάλο στο δεξί μου χέρι από τις πολλές ώρες στη μηχανή, μέχρι τώρα καλά τα έχω καταφέρει, να ‘ναι καλά αυτή η περιέργεια που με κρατάει και δε με αφήνει να καταλάβω κόπωση.
Βέβαια θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ κάτι τέτοιο και για το απογευματινό ξύπνημα που με βρίσκει φουλ μαστουρωμένο. Μιας και βαριέμαι να ξαναμπλέξω με το κέντρο του Ταλίν, αποφασίζω να πάω για έναν περίπατο στο πάρκο στο οποίο βρίσκεται η πανσιόν.
DSC01660.jpg
Και δεν είναι καθόλου άσχημα!
DSC01661.jpg


DSC01662.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Δεν το λες και δίπλα, αλλά τα βήματα μου με βγάζουν προς την θάλασσα. Η ζώνη προς τα εκεί θυμίζει έντονα Ελλάδα με μικρούς δρόμους κάθετους προς την ακτή και μικρές εξοχικές κατοικίες με κήπους.
Ο ήλιος έχει γύρει αρκετά όταν φτάνω στην ακτή, η παραλία είναι αμμουδερή με εκείνη την λεπτή άμμο που χώνεται παντού. Καλύτερα να περπατήσω ξυπόλυτος στην άκρη του νερού.
DSC01663.jpg
Φυσάει πολύ, είναι και η ώρα περασμένη, οπότε οι ντόπιες φοράνε περισσότερα από μπικίνι. Οι λίγοι που είναι στο νερό απλά περπατούν και περπατούν, τα νερά είναι αβαθή.
DSC01664.jpg
DSC01665.jpg
Επεισόδιο νούμερο 53 φωτογραφίας που θα ήθελα να δώσω στους εικονιζόμενους.
DSC01666.jpg
Η αίσθηση του βάθους ξεγελά, αλλά να το καράβι που με έφερε εδώ μαζί και με σχεδόν το σύνολο των μερών που επισκέφτηκα το πρωί, όλα σ ένα κάδρο.
DSC01667-2.jpg
Κάθομαι λίγο στην άμμο να γεμίσουν τα μάτια μου εικόνες. Τελευταία φορά που περπάτησα στην άμμο ήταν τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Σίφνο. Όχι, δεν θα μου περνούσε με τίποτε από το μυαλό πώς θα άλλαζαν όλα τόσο και το επόμενο πλατσούρισμα θα ήταν στην μακρινή Βαλτική Θάλασσα, τέλη Ιούλη και να μην έχω κάνει ακόμη βουτιά.
DSC01668.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Περπατάω κι άλλο στην παραλία ώσπου συναντάω ένα μπιτσόμπαρο και ένα δήθεν κυριλέ εστιατόριο. Αμαρτία να μην καθίσω ε;
DSC01670.jpg
Να και ένας φίλος που είχα δυο βδομάδες να δω: Τζιν τόνικ στο ηλιοβασίλεμα.
DSC01672.jpg
Ξανά η αίσθηση της προοπτικής μπερδεύει, είναι λες και πάνε για μετωπική, με το καταμαράν κάπου στην μέση.
DSC01673.jpg
Όμορφα χρώματα, πιο θερμά με τον ήλιο να πορτοκαλίζει.
DSC01674.jpg
DSC01669.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Μιας και είναι σε πλαστικό, τελειώνω το ποτό μου στον μόλο. Το σύνολο του πύργου ναυαγοσωστών, του εστιατορίου με τις τζαμαρίες μου βγάζουν μια αίσθηση νεοπλουτισμού. Η Panamera που μαρσάρει στο πάρκινγκ μέχρι να γυρίσει και ο τελευταίος κεφάλι, μάλλον επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.
DSC01675.jpg
Ανηφορίζω προς το πάρκο, τα ηλιοβασιλέματα έχουν επιστρέψει στο πρόγραμμα. Χάσκουν οι καμινάδες εγκαταλελειμμένων εργοστασίων που προσπέρασα.
DSC01677.jpg
Τελευταίο καρέ γι’ απόψε με τον ήλιο να χαμηλώνει στην άσφαλτο. Άξιζε που πέρασα μια μέρα εδώ, αν είχα μείνει με την χθεσινή εικόνα θα είχα σχηματίσει άδικα κακή εικόνα για την πόλη.
DSC01678.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Ημέρα 14η, 25/07/’19
Tallinn (EST) – Riga (LV), 308km

map.jpg

Πριν σχεδόν είκοσι χρόνια, εν αναμονή της έλευσης του ευρώ, είχαμε με τον αδερφό μου μια Μονόπολη που αντί για αθηναϊκές οδούς είχε ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες. Ο αδερφός μου λοιπόν είχε την συνήθεια να χτίζει ξενοδοχεία στις φτηνιάρικες καφέ ιδιοκτησίες αμέσως μετά την αφετηρία. Η μια εξ αυτών ήταν η Ρίγα της Λετονίας. Εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος πάντα θυμάμαι ότι πρωτεύουσα της Λετονίας είναι η Ρίγα και πάντα στο μυαλό μου υπάρχει η σημαία της χώρας μαζί με το καφέ.
Χαράζοντας ρότα λοιπόν στον χάρτη, η Ρίγα φαντάζει λογικός επόμενος προορισμός. Δείχνει μάλιστα όμορφο μέρος με μπόλικο χρώμα, οπότε γιατί όχι;
Σχεδιάζοντας την διαδρομή της ημέρας, ψάχνω ενδιάμεσα σημεία για να ενώσω την αφετηρία με τον προορισμό. Αυτό που θα ήθελα να κάνω μιας και είμαι κοντά, είναι να επισκεφτώ μέρος της Ρωσίας. Αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους δεν είναι εφικτό. Άλλα αξιοθέατα δεν βρίσκω, οπότε κατ’ ευθείαν από την μια πρωτεύουσα στην άλλη. Η απόσταση είναι μικρή, οπότε θα έχω αρκετό χρόνο για να δω με την άνεση μου την Λετονική πρωτεύουσα. Φύγαμε;
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Κρυφός άσσος στο μανίκι (ή μάλλον στην αριστερή μπαγκαζιέρα!) είναι το καλοκαιρινό μπουφάν που κουβαλάω τόσες μέρες. Μετά την σάουνα της Φινλανδίας (παραδοσιακή τους γαρ), το καλοκαιρινό μπουφάν είναι βάλσαμο. Και μάλλον είναι και το μόνο συμβάν της διαδρομής.

Ο δρόμος είναι σχετικά καλός, γεμάτος βέβαια ρώσικα φορτηγά, αλλά καλός. Ένα ακόμη σύνορο στο παλμαρέ της Βέφας.
DSC01680.jpg

Η χάραξη ακολουθεί την ακτογραμμή, αλλά σχεδόν πουθενά δεν διακρίνεις την Βαλτική, αφού πυκνά δέντρα κόβουν την ορατότητα. Μια από τις εξαιρέσεις σε παράκαμψη για να δω τι παραλίες έχουν. Η απάντηση είναι ‘όχι καλές’.
DSC01681.jpg

Πριν καλά καλά το καταλάβω, βρίσκομαι λίγο έξω από την Ρίγα. Στην αναζήτηση δωματίου γι’ απόψε έχω θέσει δύο κριτήρια. Το πρώτο είναι κλειστός χώρος στάθμευσης. Το δεύτερο είναι λίγο πιο ανορθόδοξο: Πλυντήριο! Μετά από ακριβώς δύο εβδομάδες καθ’ οδόν έχω ξεμείνει από μπλουζάκια, εσώρουχα, κάλτσες. Βέβαια η νέμεσις μου είναι οι βρωμερές μπότες και το παντελόνι, αλλά δεν μπορώ να κάνω πολλά!
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Βρίσκω λοιπόν ένα δωμάτιο που πληροί αυτά τα κριτήρια, συν το ότι είναι σε απόσταση που περπατιέται από το κέντρο, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για λεωφορεία.
‘Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι αλλιώτικα’, έλεγε το άΖμα και αυτό ισχύει και για τις φωτογραφίες του δωματίου. Βρίσκεται σε μια αρχαία πολυκατοικία, πιστεύω αρκετά πριν τον πόλεμο. Ως περίεργος άνθρωπος καραγουστάρω την φάση, σχεδόν σαν ταξίδι στο κομμουνιστικό παρελθόν. Ξεκινώντας από τα μεταλλικά γραμματοκιβώτια, ακόμη και ο τρόπος που είναι οι αριθμοί γραμμένοι θυμίζει επιγραφές σε άρμα KV-2. Και δεν πιάνω καν τις ξύλινες πόρτες σε απόσταση μεταξύ τους για να κόβουν το τσουχτερό κρύο του χειμώνα.
DSC01687.jpg

Τα σκαλιά ως τον τέταρτο σχεδόν θυμίζουν σανατόριο. Ξεφτισμένες ταπετσαρίες, μια κουπαστή γεμάτη χαρακιές από τις δεκαετίες που έχει στην πλάτη της. Αυτό που δεν φαίνεται είναι το χυμαδιό καλωδίων στους κοινόχρηστους χώρους, μάλλον η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι μεταγενέστερη του σκελετού, retrofit!
DSC01686.jpg


Το δωμάτιο κινείται στο ίδιο μοτίβο, ποιος ξέρει πόσες γενιές έχουν ζήσει σ’ αυτούς τους τοίχους; Την μεγαλύτερη εντύπωση όλων μου την κάνει κάτι σαν σύστημα θέρμανσης στην γωνία.
DSC01683.jpg


Λογικά τα σπασμένα λευκά πλακάκια είναι καμινάδα και κρεμάς ρούχα για να στεγνώσουν / ζεσταθούν, αλλά μόνο αυτή η πορτούλα για φωτιά; Και η κάτω για στάχτη; Ή κάνω λάθος;
DSC01684.jpg


Η θέα δεν ξεφεύγει από το κλίμα, κάτι σαν εργοστάσιο του κάποτε, μαζί με ένα ξύλινο κτίσμα με γκράφιτι στις βιτρίνες. Ίσως κάποιος να φρίκαρε, να έλεγε ‘πού ήρθα;’, προσωπικά το έχω πάρει στον χαβαλέ και το απολαμβάνω.
DSC01685.jpg

Βάζω τα ρούχα στο βρωμερό πλυντήριο στην κουζίνα την ώρα που μια στρουμπουλή μπάμπουσκα τριγυρνάει πίσω μου λέγοντας μου ποιος ξέρει τι στην γλώσσα της. Ώρα για βόλτα.
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Φάτσα φόρα στην γειτονιά που κάνει την Κυψέλη να θυμίζει Notting Hill παρκαρισμένη μια Cayenne, κάποιος τα ‘κατάφερε’ και πρέπει να το μάθουν και οι υπόλοιποι. Στο να κάνω το κλικ με ώθησε περισσότερο η εξωτερική ρεζέρβα δείχνει πιο adve έτσι ίσως;
DSC01688.jpg

Περπατώντας προς το κέντρο τα κτήρια ομορφαίνουν τετράγωνο με το τετράγωνο. Στο συγκεκριμένο με εντυπωσίασαν τα τεράστια παράθυρα της σοφίτας, θα ‘ναι όμορφα να ξυπνάς με λιακάδα χειμώνα εκεί πάνω.
DSC01689.jpg

Το εννοούσα αυτό με το τετράγωνο, μέσα σε πέντε λεπτά περπατήματος είναι εντυπωσιακή η αλλαγή. Χρησιμοποιούν τρόλεϊ παντού, οπότε τα καλώδια δεν τα γλιτώνεις.
DSC01691.jpg

Διψασμένος μπαίνω σε ένα mini market, δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα να βλέπεις ρέγγες (;) ή αποξηραμένο καλαμάρι ως μπυρομεζέ. Αν το παρατηρήσατε έχουν ευρώ εδώ, γι΄ αυτό συμμετείχαν και στην Μονόπολη ντε.
DSC01690.jpg


Ένα κουκλίστικο παγωτατζίδικο στην είσοδο ενός δροσερού πάρκου, γίνεται να μην πάω προς τα εκεί;
DSC01693.jpg

DSC01694.jpg

Μου αρέσει που το πάρκο έχει ζωή, τα πιτσιρίκια παίζουν με τα νερφ (δεν θα πω ότι τα καλάσνικοφ παίζει και να είναι φθηνότερα), θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια το πάρκο ήταν χώρος για πρεζόνια και όχι για πιτσιρίκια δυστυχώς.
DSC01695.jpg

Αλλά εδώ είναι σαφώς πιο περιποιημένο, τα λουλουδάκια σε τάξη γύρω από το λιοντάρι, ένα όμορφο καφέ στο βάθος.
DSC01696.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Και αυτό είναι ένα όμορφο στιγμιότυπο με τις κυρίες στο συντριβάνι.
DSC01697.jpg

Από την γεφυρούλα, σε reverse angle που λένε και στα ποδοσφαιρικά, το πλάνο παραμένει όμορφο, παρεάκια νεολαίας αράζουν δίπλα στα νούφαρα.
DSC01698.jpg

Το κτήριο στο πλάι τους είναι η Όπερα, να και επιρροές από Ελλάδα εδώ.
DSC01700.jpg


Στο κανάλι απ’ ότι φαίνεται μπορείς να κάνεις και ‘θαλάσσιο’ ποδήλατο, το ζευγαράκι το ζει τρομάζοντας τις πάπιες. Ποια Βενετία και ποιές γόνδολες!
DSC01699.jpg

Δίπλα τους ένα ζεύγος του εικοστού αιώνα ποζάρει δίπλα στις κλαίουσες. Χαμογελάω, πολύ γλυκιά δείχνει η Λετονική πρωτεύουσα.
DSC01701.jpg

Εξερχόμενος του πάρκου συναντώ το Μνημείο της Ελευθερίας αφιερωμένο στους νεκρούς του πρώτου Παγκοσμίου. Πρέπει να είναι κοντά στα πενήντα μέτρα ψηλό, οι παραστάσεις ξεκινούν από σχεδόν 1:1 κλίμακα και καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα όλο και μεγαλώνουν.
DSC01702.jpg


DSC01703.jpg


DSC01704.jpg

Τελικά το πάρκο bastejkalna απλά συνεχίζει μετά το μνημείο. Και όπως κάθε πάρκο που σέβεται τον εαυτό του, περιλαμβάνει γέφυρα με λουκέτα για όσους χρειάζονται αντικλεπτικά συστήματα στην αγάπη τους.
DSC01705.jpg

Το κανάλι κυριαρχεί στο πάρκο, βρίσκω και το σημείο απ’ όπου ξεκινάνε οι βαρκάδες μαζί με ένα όσο-απεριποίητο-πρέπει καφέ, έτσι για την αντίθεση με την υπερφροντισμένη εκκλησούλα δίπλα του.
DSC01706.jpg

Οδηγώντας το πρωί ανάμεσα σε ρώσικα φορτηγά, μια αμφιβολία για το αν έστριψα κάπου λάθος μου την δημιούργησε άλλο καφέ δίπλα στο Κονγκρέσο.
DSC01708.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Η σιδηροκατασκευή πίσω από το πολυεπίπεδο σιντριβάνι μάλλον θέλει να θυμίσει λίγο Λούβρο.
DSC01709.jpg

Από την πλατεία αυτή με τραβάει το επιβλητικό, ηθελημένα χοντροφτιαγμένο άγαλμα. Δεν βγάζω τα καλλιγραφικά για να μάθω ποιος είναι ο κύριος, θυμίζει λίγο Μίκι Ρούρκ στο Sin City.
DSC01710.jpg


Mickey-Rourke-Goes-On-A-Rampage-In-Sin.j


Από τον ίδιο χώρο αυτής τη δεκαετίας ξεπηδάει και ένας Πίκατσου, η λεττονική εκδοχή του έστω!
DSC01715.jpg


Διαδοχικό πάρκο στην σειρά,Kronvalda λέγεται το συγκεκριμένο.
DSC01711.jpg


Παραδίδονται και μαθήματα rollers εδώ άμα λάχει.
DSC01712.jpg


Στο συγκεκριμένο πάρκο υπάρχει μια περίεργη μίξη συγκριτικά με τα προηγούμενα, κάτι σαν μοντέρνα κτίσματα και εκεί στ’ αριστερά στα νούφαρα βλέπω καλά;
DSC01714.jpg

Ασιατικά στοιχεία, πώς στο καλό προέκυψαν αυτά;
DSC01713.jpg

DSC01716.jpg

Χόρτασα πράσινο, ας δω και λίγη πόλη. Ο διάκοσμος εντυπωσιάζει, πόσο περιποιημένα, τι χρώματα. Η λύρα στην κορυφή, τα αγάλματα που ως άλλοι Άτλαντες στηρίζουν τις κολώνες.
DSC01717.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Πολύχρωμα κτήρια στα πλακόστρωτα, πραγματικά αυτή η πόλη αξίζει να είναι πιο γνωστή.
DSC01718.jpg


Το συγκεκριμένο λες και είναι από τερακότα. Συγγνώμη για το διαγώνιο των φωτογραφιών, ελλείψει ευρυγωνίου είναι ο μόνος τρόπος να χωρέσουν στο πλάνο. Δυστυχώς η υποτείνουσα είναι μεγαλύτερη σε μήκος από τις προσκείμενες πλευρές!
DSC01719.jpg

Η Αγγλικανική Εκκλησία του Σωτήρος, πολύ χαρακτηριστικά τα κόκκινα τούβλα της.
DSC01720.jpg


Κοιτώντας προς το καμπαναριό η προοπτική είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα.
DSC01725.jpg


Ένας χαζοβιόλης δράκος στο προαύλιο του ναού έχει ξεχρωματίσει από το πολύ χάιδεμα που έχει φάει.
DSC01724.jpg

Η πλατεία στην οποία βρίσκεται θυμίζει την περιγραφή πλατειών που έκανα για το Ταλίν. Προσοχή στη λεπτομέρεια το γκράφιτι για να καλύψουν τον τυφλό τοίχο του κτιρίου.
DSC01721.jpg

Αν δεν στο πουν, δεν μαντεύεις με τίποτε σε ποια χώρα βρίσκονται τόσο όμορφα κατασκευάσματα, αυτό το κοίλο έχει τόση λεπτομέρεια, αξίζει λίγο ζουμ στο… φινιστρίνι της κορυφής.
DSC01723.jpg


Στο στενάκι φαίνεται η πιο κρεμ εκκλησία που έχω δει, ακόμη και η οροφή της δεν έχει αυτό το χρώμα σκουριάς. Μαντέψτε ποια από τις σημαίες του ξενοδοχείου δεν θα είχε θέση εδώ πριν μερικές δεκαετίες!
DSC01722.jpg

Πάντως το στιγμιότυπο αυτό συνοψίζει αρκετά ακριβώς την Ρίγα, πεζόδρομοι, όμορφος περίγυρος, ποδήλατα και τόσος-όσος τουρισμός, πολύ ηπιότερα σε σχέση με το Ταλίν.
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Βγαίνω προς τον ποταμό Daugava, με τόσο πλάτος τον περνάς για θάλασσα. Και κρίνοντας από τα σκάφη στο βάθος που πάνε ως την Στοκχόλμη, ε καταλαβαίνεις πώς δεν είναι και ρεματιά ακριβώς.
DSC01726.jpg

Στην θέση του πλοίου κατά τον χάρτη υπάρχει το κάστρο της Ρίγας, δεν είδα κάτι που να αξίζει να πλησιάσεις, μόνο στην απέναντι όχθη το ρευστό κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
DSC01727.jpg

Δεν θα μπορούσα να μην απαθανατίσω τον πολιούχο του Αγρινίου, τον Άγιο Χριστόφορο.
DSC01728.jpg


Τα βλέμματα δεν έχουν ουδεμία σχέση με το σορτσάκι, ούτε με την ικανότητα του καλλιτέχνη.
DSC01729.jpg
 

estebahn

Μέλος
Όνομα
Στέφανος
Μοτό
CBR 600F4i
Έχω μια αδυναμία στα κίτρινα οχήματα, η πεντάλιτρη Mustang εδώ πιο πολύ με render από το Gran Tourismo μοιάζει, δεν ξέρω κατά πόσο εναρμονίζεται με το τοπίο.
DSC01730.jpg

Συνεχίζω την βόλτα στα πολύχρωμα σοκάκια, τα λατρεύω αυτά τα ξύλινα ντεκ με τα λουλούδια και τις ομπρέλες, η μπύρα είναι ένα τσικ πιο απολαυστική εκεί.
DSC01732.jpg


Λεπτομερειών συνέχεια με τις αντηρίδες για τα μπαλκόνια ή τα αγάλματα στις κορυφές, πόση προσπάθεια να ομορφύνει η καθημερινότητα.
DSC01731.jpg


DSC01733.jpg


Ξαναπέφτω προς τον Σωτήρα, μεγεθύνοντας σε δυο στάδια καταλαβαίνει κανείς από το ύψος των καγκέλων για τι καμπαναριό μιλάμε.
DSC01734.jpg


DSC01735.jpg



Κάτι σαν την φάρμα των ζώων χωρίς τον Όργουελ. Μια γρια Κινέζα μου σκάει γερή αγκωνιά για να βγάλει την ίδια φωτογραφία, δυστυχώς τείνει αυτός ο λαός να έχει διαφορετική ερμηνεία του προσωπικού χώρου.
DSC01737.jpg


Απλά μου άρεσε η κλιμακωτή όψη του πλαϊνού της σκεπής!
DSC01738.jpg

Συναντώ και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, φυσικά με Costa Coffee! Ενδεικτικό του καφέ αυτού το πόσο όμοιο με πιο δυτικοευρωπαϊκά mall είναι το συγκεκριμένο εμπορικό.
DSC01739.jpg


DSC01740.jpg


Πεινασμένος ψάχνω κάπου να τσιμπήσω, περπατάω τόσες ώρες. Βρίσκω ένα υπαίθριο μαγαζάκι σε άλλο πάρκο (γεμάτη πράσινο αυτή η πόλη!). Ευχάριστο το λιγότερο να τρως με αυτή τη θέα! Δροσιά, βαρκούλες, ξύλινα υπόστεγα, όμορφα κοριτσάκια.
DSC01741.jpg
 
Top Bottom